Achter de foto: Catnip-portretten van Andrew Marttila: beoordeling van digitale fotografie


Foto: Andrew Marttila

Als je een kattenmens bent, ben je er waarschijnlijk al een tegengekomen Andrew Marttila’s epische kattenportretten – zelfs als je het je niet realiseerde. De fotograaf beheert het populaire Instagram-account @iamthecatphotographeris getrouwd met @kittenxlady en samen met haar runt ze de in San Diego gevestigde non-profitorganisatie @orphankittenclub. Hij is ook de auteur van twee boeken: Hoe geweldige foto’s van katten te maken En Katten op Catnip.

Onlangs deelde Marttila een foto van de eerste ervaring van zijn reddingskat ChouChou met het genieten van premium kattenkruid op zijn Instagram-account waardoor ik niet meer kon scrollen. Die schattige afbeelding werd snel naar een handvol van mijn katachtige vrienden gestuurd. Hier deelt Marttila zijn tips voor het vangen van katten nadat ze een beetje van die heerlijke hap hebben gehad.

Wat is dat toch met katten, waarom fotografeer je ze zo graag?

Katten zijn altijd onbeschaamd zichzelf. Ze hebben geen pretentie en zijn mij – of wie dan ook – niets verschuldigd. De inherente uitdaging om ze vast te leggen is zo lonend, maar ik geniet er echt van om de individuele persoonlijkheden van katten te laten zien. Het is een zeer schadelijke misvatting dat ze allemaal stoïcijns, ondeugend of afstandelijk zijn. Katten kunnen deze dingen zijn, maar ze hebben ook een breed scala aan complexe emoties.

Foto: Andrew Marttila

Wanneer ben je begonnen met het verwerken van kattenkruid in je scheuten?

Toen ik een paar jaar katten fotografeerde, raakte ik op mijn gemak en bedreven met on-camera flitsen en besefte ik dat ik met een indirecte flits de tijd kon stilzetten. Ik begon de typische dingen te doen, zoals lekkernijen naar honden gooien, maar toen gaf ik de kattenkruid van mijn kamergenoot en legde zijn reactie vast. De foto’s die ik tijdens mijn eerste shoot kreeg, waren verbluffend en ik wist dat ik iets prachtig unieks had vastgelegd.

Foto: Andrew Marttila

Leid me door je proces: als je de katten eenmaal de kneep hebt gegeven, hoe pak je de shoot dan aan?

Ik laat de katten ruiken en begin te genieten van het kattenkruid voordat ik begin te knallen. Meestal zijn ze zo diep in euforie dat ze het niet erg vinden dat er foto’s worden gemaakt. Ik gebruik altijd een flitser om de beweging te bevriezen. Afhankelijk van de grootte en het vermogen van de flitser, pas ik mijn instellingen aan zodat ik minimaal 3-6 foto’s per burst kan maken voordat deze moet worden gerecycled. Ik probeer mijn diafragma rond of boven F4.0 te houden om een ​​beetje flexibiliteit te hebben met de focus. Mijn sluitertijd blijft op 1/250 (of wat de zachte limiet ook is met de camera die ik gebruik), en ISO onder 400 indien mogelijk. De rest is afhankelijk van de mogelijkheden van uw flitser.

Foto: Andrew Marttila

In deze specifieke shoot is ChouChou prominent aanwezig, maar dan komt een tweede kat Coco in beeld – wat is de dynamiek tussen deze twee?

Coco is de oudste kat in ons stel en een beetje een matriarch. Chou is de nieuwste toevoeging aan onze crew als pleegkitten voor de lange termijn. De twee bestaan ​​naast elkaar en kruisen elkaar zelden, maar wanneer kattenkruid in beeld komt, zijn alle weddenschappen uitgeschakeld.

Foto: Andrew Marttila

Er is een enorme gemeenschap van kattenpleegouders op Instagram – zie je je kattenfotografie als een manier om voor altijd een thuis te vinden en/of niet-kattenmensen voor te lichten over het belang van TNR (Trap-Neuter-Return) en het laten castreren en steriliseren van katten?

Helemaal. Betere foto’s staan ​​gelijk aan meer geredde dieren, 100%. Ik heb veel invloed gehad op dit gebied en heb veel mensen geholpen te leren hoe ze hun pleegdieren beter kunnen laten zien om ze geadopteerd te krijgen. Ik post vrijelijk over mijn trucs en methoden op sociale media, geef persoonlijke en virtuele workshops en heb zelfs een boek over het onderwerp met de titel Hoe geweldige foto’s van katten te makendie in 2020 uitkwam.

Over tips gesproken, welk advies zou je geven aan iemand die aan de slag wil met kattenfotografie?

Wees eerst en vooral geduldig! Zoals ik al eerder zei, katten zijn ons niets verschuldigd en hebben absoluut geen idee wat we proberen te bereiken als we onze camera tevoorschijn halen. Het is super belangrijk dat je onderwerp een goede ervaring heeft tijdens de shoot, want als ze bang of overstuur zijn, zal dat echt op de foto’s te zien zijn. De beste foto’s zijn wanneer de dieren zich op hun gemak voelen en zich volledig vrij voelen om te pronken met hun unieke persoonlijkheden. Wees niet bang om tonnen en tonnen foto’s te maken totdat je de juiste hebt, en zelfs als je de juiste hebt – bewerk hem! Je kunt je foto’s zo verbeteren door er even aan te sleutelen in een bewerkingsprogramma.

Credit : Source Post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Webshoptoday.nl
Logo
Shopping cart