Waarom GAS (soms) goed voor je kan zijn: Digital Photography Review


Slechts enkele van de vele camera’s, lenzen en accessoires die zich de afgelopen anderhalf jaar (op de een of andere manier) in mijn appartement hebben verzameld.

Ten eerste houd ik echt niet van de term ‘GAS’. Je hebt het ongetwijfeld in commentaren en op forums zien gebruiken – het staat voor ‘Gear Acquisition Syndrome’, en er wordt meestal op een sluwe, half spottende manier naar verwezen door mensen die winderigheid nog steeds grappig vinden. “Klinkt als een ernstig geval van GAS”, “Ik geef toe, ik lijd aan chronische GAS”, enz. Ja ja, we snappen het. Scheten. Een goede.

Hoe je het ook wilt noemen, het syndroom is echt. En hoewel we niet uitsluitend beperkt zijn tot fotografie, is onze hobby een bijzonder vruchtbare voedingsbodem voor de collectieve waan dat meer uitrusting… betere uitrusting – zal resulteren in betere foto’s. Een leven lang geleden, toen ik in de cameradetailhandel werkte, werd mij regelmatig gevraagd, meestal door mannen van een bepaalde leeftijd, “welke camera/lens heb ik nodig om betere foto’s van X te maken?”. Soms was ‘X’ het soort onderwerp waar uitrusting er echt toe deed, zoals professionele autosport, maar meestal was dat niet zo.

Naïeve, principiële verkoper als ik was, begon ik door te proberen klanten ervan te weerhouden belachelijk dure spullen te kopen waarvan ik dacht dat ze ze niet nodig hadden (ik had geen commissie), maar na een tijdje gaf ik het op. Als het kopen van een lens van £ 3.000 iemand gelukkig maakte, wie was ik dan om tussenbeide te komen? Onnodig te zeggen dat ik veel lenzen uit de Canon L-serie heb verkocht waarvan ik betwijfel of ze werden gebruikt om iets uitdagenders vast te leggen dan af en toe een sportdag op school.

Destijds rolde ik met mijn ogen, maar twintig jaar later, met kasten en Pelican-koffers vol spullen, snap ik het. Op voorwaarde dat je geen geld uitgeeft dat je niet hebt (daarover later meer), denk ik dat het Gear Acquisition Syndrome gevierd moet worden als een belangrijk onderdeel van de fotografie-ervaring.

Als ik terugdenk aan mijn geschiedenis van het kopen en gebruiken van camera-apparatuur, zijn veel van mijn leukste projecten en expedities tot stand gekomen omdat ik ongeduldig was om een ​​pas gekochte camera of lens te gebruiken

Ik ben niet zo trots om toe te geven dat mijn camera’s en lenzen speelgoed zijn. Natuurlijk hebben ze een functie, maar het plezier dat ik haal uit het plannen van activiteiten eromheen, het omgaan met ze en de interactie met ze is vergelijkbaar met het plezier dat ik me herinner uit mijn kindertijd, bouwen en spelen met LEGO-stenen of het ontwerpen en vliegen van houten modellen. zweefvliegtuigen. Zelfs als ik terugkom van een foto-expeditie met weinig of geen fatsoenlijke foto’s om te laten zien (wat de besten van ons overkomt), heb ik altijd plezier gehad in de poging.

Evenzo, als ik terugdenk aan mijn geschiedenis van het kopen en gebruiken van camera-apparatuur, zijn veel van mijn leukste projecten en expedities tot stand gekomen omdat ik ongeduldig was om een ​​pas gekochte camera of lens te gebruiken. Ik heb eerder geschreven over een van mijn pandemische fotoprojecten rond een vintage Nikon 1000 mm F11-spiegellens, en mijn recente experimenten met IR-beeldvorming waren het onderwerp van een ander recent artikel, maar dat zijn verre van de enige voorbeelden. Onlangs heb ik een paar lenzen ingeruild die ik niet veel gebruikte en een Nikon Z 400mm F4.5 gekocht. Ik heb nog nooit een echte prime-telelens gehad, maar ik vond het zo leuk om een ​​galerij met die lens te maken voor DPReview dat ik besloot hem aan mijn verzameling toe te voegen. En ik moet je zeggen, ik heb geen spijt van die beslissing.

Een gloednieuwe Boeing 787 Dreamliner, aan boord van zijn leveringsvlucht van Seattle naar Melbourne, Australië, voor onderhoud met Qantas. Als enorme vliegtuignerd heb ik altijd genoten van informele luchtvaartfotografie, maar het plezier van het gebruik van een nieuw aangeschafte Nikon Z 400mm F4.5 heeft ertoe geleid dat ik het serieuzer ben gaan nemen.

Nikon Z9, Nikkor Z 400mm F4.5 VR | ISO220 | 1/1600 seconde | F8
Foto: Barnaby Britton

Klein en licht genoeg om in mijn rugzak te passen, de 400 mm heeft me de afgelopen maanden overal vergezeld en ik vind het heerlijk om een ​​reden te hebben om hem eruit te halen. Sinds ik hem eerder dit jaar kocht, heb ik vogels, boten, landschappen en veel vliegtuigen gefotografeerd.

Een paar weekenden geleden, toen er niets in mijn agenda stond, zette ik een stoel neer bij het uitkijkpunt Paine Field ten noorden van Seattle en nam foto’s van de landende en opstijgende vliegtuigen. Slechts één van de resulterende foto’s zal ooit door iemand anders dan ik worden gezien (het werd een late toevoeging aan mijn recente update van de Z 400mm F4.5-galerij hier op DPReview), maar ik had een geweldige dag, kletsend met andere vliegtuignerds, en – ja – spelen. Zonder de lens was ik er niet geweest. Ik hoop deze zomer een paar vliegshows mee te maken, en ik weet nu al dat een reden om te fotograferen met mijn Z9 en lange lenzen een groot deel van het plezier zal zijn.

Veel fotografen hebben op een gegeven moment de vicieuze cirkel van het verwerven van uitrusting ervaren

Ik had een soortgelijke ervaring na de aankoop van een 85 mm F2.8 tilt/shift macrolens. Het was een koopje van het type “te mooi om te laten liggen”. En onverwachts is het mijn favoriete lens geworden voor productfotografie wanneer ik apparatuur verkoop of een artikel moet illustreren, waardoor het een zeldzaam stuk speelgoed is dat zichzelf heeft terugbetaald.

Natuurlijk kan ik niet over geld praten zonder over de duistere kant van GAS te praten. Veel fotografen hebben op een gegeven moment de vicieuze cirkel van het aanschaffen van uitrustingen meegemaakt, waarbij een eerste, speculatieve aankoop leidde tot een andere, die leidde tot een andere, totdat we’ We hebben veel meer uitgegeven dan we ooit van plan waren om ‘de kit compleet te maken’. Als je merkt dat je dwangmatig spullen koopt waarvan je weet dat je ze niet nodig hebt en niet kunt betalen, vertoon je verslavend gedrag en moet je waarschijnlijk hulp zoeken. Als je er niet bent geweest, heb je geluk. Maar je kent vast wel iemand die dat wel heeft.

Mijn Nikon D3S, gemaakt voor een recent DPReview-artikel met mijn Nikkor 85mm F2.8 pc – een impulsaankoop, maar een die veel wordt gebruikt voor productfoto’s en waar ik enorm van geniet om mee te fotograferen.

Nikon Z7, Nikon 85 mm F2.8 pc (via FTZ II-adapter) | ISO 100, 1/200 sec F11

In mijn ervaring is een van de slechtste soorten apparatuur in dit opzicht (afgezien van Leica’s, die … nou ja, er kunnen hele psychiatrische casestudy’s worden geschreven over Leica GAS-patiënten, ze zijn een ander soort) camerasteunen – statieven, beugels, balhoofden en de rest. Het is een gladde helling. De meeste fotografen beginnen met een goedkoop statief, als ze er al een hebben. En velen upgraden nooit. Voor de meeste fotografie heb je tenslotte geen statief nodig, en statieven zijn saai – ze zijn het laatste waar de meeste fotografen geld aan willen uitgeven. Maar voor velen van ons, afhankelijk van het soort fotografie dat we doen, komt er uiteindelijk het besef dat het misschien een valse economie zou zijn geweest om duizenden dollars aan camera-apparatuur te ondersteunen op een wiebelige steun die vijftig dollar kostte op Amazon.

De statieven en steunen van Really Right Stuff zijn van de hoogste kwaliteit, en zoals bij elk high-end merk is het moeilijk om terug te gaan als je eenmaal hebt geüpgraded (en gemakkelijk om nog meer geld uit te geven).

Mijn gateway-medicijn was een Really Right Stuff BH-55 balhoofd, tweedehands gekocht. Als u RRS kent, weet u dat als het gaat om kwaliteitsproductie, het bedrijf de beste is. En zodra ik de BH-55 koppelde aan mijn beslist budgetstatief, was het duidelijk dat de sticks op geleende tijd waren. Eerlijk gezegd schaamde ik me voor hen. Voordat ik het wist, had ik een set RRS-koppen, poten, platen, klemmen, een nivelleringsbasis … zelfs een cardanische ophanging. Bijna allemaal tweedehands gekocht, maar toch – wat begon als weer een ‘te mooi om te laten liggen’-koopje leidde tot meer dan $ 2.000 aan extra uitgaven, gespreid over ongeveer een jaar.

Ik ben een amateur en tegenwoordig vertegenwoordigt het geld dat ik aan fotografie uitgeef een investering, minder in mijn carrière en meer in mijn geestelijke gezondheid

Als professionele fotografen op dezelfde manier zouden nadenken over het aanschaffen van uitrusting als ik, zouden ze nooit geld verdienen. De meeste professionals die ik ken, doen er alles aan om te voorkomen dat ze hun uitrusting moeten vervangen of uitbreiden, en ze hameren er alles aan om de maximale waarde uit elke dollar te halen. Als ik in hun schoenen zou staan, zou ik hetzelfde doen, maar dat ben ik niet. Ik heb ooit, jaren geleden, geprobeerd een fulltime professionele fotograaf te zijn, maar het was niets voor mij. In plaats daarvan ben ik een amateur, en tegenwoordig vertegenwoordigt het geld dat ik aan fotografie uitgeef, minder een investering in mijn carrière en meer in mijn geestelijke gezondheid.

Om mijn financieel gezondheid, maar ik heb regels: ten eerste kan alleen het kleine bedrag dat ik verdien met fotografie (en met het schrijven van dit soort artikelen) worden gebruikt voor de aanschaf van nieuwe apparatuur. Ten tweede moeten grote aankopen, zoals die Z 400 mm F4.5, gedeeltelijk worden gefinancierd door een stuk uitrusting te verkopen of in te ruilen dat ik niet regelmatig gebruik, en ten derde, elk jaar, rond mijn verjaardag, controleer ik mijn uitrusting en alles verkopen waar ik niet mee heb geschoten sinds de laatste keer dat ik het deed. Ik heb zelfs een Google-spreadsheet om alles bij te houden, want ik ben een nerd (ook voor belastingen).

Het is veel gemakkelijker om geld uit te geven aan een idee dan om geld te verdienen met dat idee.

Natuurlijk overtreed ik die regels van tijd tot tijd, maar ik weet dat als ik niet een beetje streng voor mezelf ben, ik aan het einde van de maand naar geld zal zoeken. Ik probeer mezelf eraan te herinneren dat het veel gemakkelijker is om geld uit te geven aan een idee (“Ik koop deze lens en word een succesvolle sportfotograaf!”) dan dat het voor dat idee is om geld te verdienen. En camera-uitrusting wordt snel minder.

Een uitzicht vanaf het Ecola State Park in Oregon, kijkend naar Cannon Beach. Ik heb dit gemaakt met een volledig spectrum geconverteerde Panasonic Lumix DMC-S1R, met behulp van een IR Chrome-filter. Ik heb de camera gekocht en omgebouwd in een poging om uit een creatieve sleur te komen – het werkte.

Panasonic S1R (IR Chrome-filter), Nikkor AF-S 28-70mm F2.8 | ISO-100 | 1/250 seconde | F8
Foto: Barnaby Britton

Tot slot wil ik met dit artikel de cirkel rond maken. Een nieuwe camera of lens aanschaffen is een van de snelste manieren om nieuwe wegen voor creativiteit in je fotografie te ontsluiten en de wereld op een nieuwe manier te bekijken. Dat is de moeite waard om geld aan uit te geven. Maar houd jezelf niet voor de gek dat je dure uitrusting in waarde zal stijgen, en maak je geen zorgen over het genereren van inkomsten als dat niet nodig is. Als u af en toe een beetje geld verdient met een gunstige transactie of door uw fotografie te verkopen, dan is dat goed voor u! Dat is mooi meegenomen. Maar het is geen zekerheid, en het zou zeker niet de reden moeten zijn om uw creditcard af te staan.

Mijn advies aan amateurfotografen overal ter wereld is om over je camera’s en lenzen na te denken zoals een kind dat zou doen – als speelgoed. Als je nieuwe spullen koopt, investeer je hopelijk in een ervaring waarvan je geniet, die je gelukkig maakt en je uiteindelijk creatiever maakt. Als dit niet het geval is, is het tijd om het retourbeleid te controleren.Credit : Source Post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Webshoptoday.nl
Logo
Shopping cart